Nové trendy a technologie v cloud computingu: Jak mohou ovlivnit státní správu a auditovatelnost subjektu?

Nové trendy a technologie v cloud computingu: Jak mohou ovlivnit státní správu a auditovatelnost subjektu?
Audit

17. 10. 2024

Cloud computing

Cloud computing se stal klíčovým prvkem moderního IT prostředí, a jeho význam roste nejen v komerčním sektoru, ale také ve státní správě. Nové trendy a technologie v této oblasti slibují zjednodušení procesů, zvýšení efektivity a zlepšení služeb pro občany

Nové trendy a technologie v cloud computingu přinášejí státní správě řadu příležitostí, ale také výzev. Hybridní modely, automatizace, důraz na kybernetickou bezpečnost a transparentnost jsou klíčové pro úspěšnou transformaci. S efektivními procesy a důrazem na auditovatelnost mohou státní instituce zlepšit služby pro občany a zároveň si udržet důvěru ve veřejnost. Cloud není jen technologický nástroj, ale překvapivě velká příležitost pro inovaci a zlepšení veřejných služeb.

Jak tedy mohou ovlivnit státní správu a co to znamená pro auditovatelnost subjektů?

1. Hybridní a multicloudové strategie

 

Jedním z nejvýznamnějších trendů v cloud computingu je přechod na hybridní a multicloudové modely. Tyto strategie kombinují veřejné a soukromé cloudové služby, což státní správě umožňuje flexibilitu při správě dat. Například citlivé informace mohou zůstat v zabezpečeném soukromém cloudu, zatímco méně citlivé údaje mohou být uloženy ve veřejném cloudu, čímž se šetří náklady a zvyšuje dostupnost.

Tento přístup ale vyžaduje pečlivou koordinaci a správu, aby nedocházelo k duplicitám a ztrátě dat. To vytváří příležitosti pro inovace, ale také zvyšuje potřebu auditovatelnosti. Je nezbytné mít jasné procesy, které zajistí, že všechny operace jsou transparentní a snadno sledovatelné.
 

2. Automatizace a umělá inteligence

 

Dalším trendem je integrace umělé inteligence (AI) a automatizace do cloudových služeb. Tyto technologie pomáhají státní správě efektivněji řídit procesy a zpracovávat data. Například automatizované systémy mohou pomoci s předpovídáním potřeb občanů a zlepšením služeb na základě analýzy dat.

Pro auditovatelnost to znamená, že je důležité mít procesy, které dokážou sledovat a zaznamenávat rozhodnutí učiněná AI. Jakmile se technologie stávají sofistikovanějšími, je klíčové zajistit, aby byly dodržovány etické normy a standardy kvality.
 

3. Kybernetická bezpečnost jako priorita

 

S přechodem na cloud se bezpečnost stává klíčovým tématem. Státní instituce spravují citlivé údaje občanů, a proto je nezbytné zajistit vysokou úroveň ochrany proti kybernetickým útokům. Cloudové platformy nabízejí moderní zabezpečovací nástroje, ale je důležité pravidelně provádět audity a testování, aby se odhalily případné slabiny.

Auditovatelnost zahrnuje nejen sledování toho, kdo má přístup k datům, ale také jak jsou tato data chráněna. Pravidelné školení zaměstnanců o kybernetické bezpečnosti může značně přispět k prevenci útoků a zajištění bezpečnosti informací.
 

4. Transparentnost a důvěra

 

V neposlední řadě je důležité, aby státní správa při implementaci nových technologií kladla důraz na transparentnost. Občané mají právo vědět, jak jsou jejich data spravována a chráněna. S jasnými postupy a pravidelnými zprávami o auditech se zvyšuje důvěra veřejnosti v instituce.

Zavedení transparentních procesů je klíčové pro zajištění auditovatelnosti. Subjekty by měly mít mechanismy, které umožňují sledování dat a postupů, což zajišťuje nejen bezpečnost, ale také odpovědnost.

Ing. Klára Zapletalová

Ing. Klára Zapletalová

junior auditorka

Brno
Účetnictví
Audit

Chcete se s námi potkat?

Pokud se s námi chcete setkat osobně, vyplňte prosím následující formulář a my se vám co nejdříve ozveme.

*
*

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Zpravodaj

Buďte první, kdo bude vědět o všech našich novinkách.